Postavljeno i blagoslovljeno novo zvono

Postavljeno i blagoslovljeno novo zvono

Na svetkovinu Krista Kralja, 22. Studenog  2020. Na poldanjoj župnoj sv. Misi župnik vlč. Damir blagoslovio je novo zvono. Kao što je bilo dogovoreno sa crkvenim odborom na jesen da bi se nabavilo i postavilo novo zvono do Božića tako smo i učinili i već prije adventa imali blagoslov i otvorenje. Do sada  smo u zvoniku  imali samo jedno zvono, a budući da mnoge kapele i crkve imaju tri, a neke i četiri zvona bilo je vrijeme da i mi nabavimo drugo zvono da bude svečanije i ljepše kad se zvoni. Zvona nas pozivaju na molitvu i lijepo je kad se čuje jači zvuk i bogati ton. Tako smo uz postojeće staro zvono koje ima 540 kg  i ton g/1; uspijeli nabaviti novo manje zvono od 195 kg sa tonom d/2. Treba uskladiti zvuk i boju tona da onda kad zvone zajedno zvuči skladno i povezano. Iz firme „Elektro Boslij“ koji se dugo godina bave postavljanjem i elektrificiranjem zvona dogovorili smo sa tvornicom iz Austrije da nam izliju kvalitetno i dobro zvono koje će biti u skladu sa svim parametrima. Treba prepustiti struci da odredi i težinu i ton zvona pa da nas sve ton zvona obogati i usreći. Zvona se izljevaju točno po narudžbi i za pojedinačnu crkvu, svako zvono je unikatno i jedinstveno sa natpisom i porukom. Na našem novom zvonu je tako uklesan natpis „Obiteljskim darom vjernika Novog Virja i brigom vlč. Damira Slameka podignuto Bogu na slavu.“ Zvona zvone Bogu na slavu i na spasenje naših duša, pozivaju nas u crkvu da slušamo Riječ Božji i da stanemo u svojim poslovima i tokom dana posvetimo se molitvom Bogu. Zvona zvone i za mrtve, ali su poticaj nama živima da život svoj gradimo na čvrstom temelju koji je Krist. Evo i te lijepe molitve blagoslova zvona iz „obrednika“  koja u sažetom obliku sve govore:

Blagoslov  novog   zvona

Bože. Tvoj je glas u svanuće svijeta odjeknuo u čovjekovim ušima da ga pozove u božansko zajedništvo te ga pouči o neizrecivim tajnama i uputi na put spasenja.

Bože ti si sluzi svome Mojsiju naredio da saziva narod srebernim trubama. Bože ti ne braniš da se u tvojoj Crkvi salijevaju zvona od mjedi i bakra te pozivaju tvoj narod na molitvu. Po ovom blagoslovu neka ovo novo zvono bude tebi posvećeno. Daj da svi tvoji vjernici na glas ovoga zvona svoja srca uprave prema Tebi. Neka sudjeluju u radostima i žalostima svoje braće te žurno hrle u crkvu da ondje dožive Kristovu nazočnost, da poslušaju tvoju Riječ i tebi izraze svoje želje. Po Kristu Gospodinu našemu, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga Bog po sve vijeke vjekova. Amen.

Ova molitva sve govori, ona je sažetak povijesti spasenja, kao što je sluga Gospodnji Mojsije sazivao narod na skup i slušanje Riječi tako se i mi skupljamo nedjeljom i blagdanom da slušamo poruku spasenja i ostanemo vjerni Gospodinu!

Blagoslov zvona je poseban i svečan dan, jer se ne blagoslivlju zvona svaki dan, ni svake godine, već jednom u deset ili pedeset godina. Bilo bi lijepo da je mogao doći biskup blagosloviti zvono, ali zbog pandemije i problema sa COVIDOM-19 to nije bilo moguće. Hvala Bogu da su majstori uspjeli postaviti i završiti svoj dio prije nego su otišli u samoizolaciju, jer i oni su non-stop na terenu i vrlo se lako zaraze. Molimo Gospodina sa zvukom zvona sa njegovim svetim anđelima da nas očuva od zaraze koronavirusa, a svim bolesnim udijeli zdravlje duše i tijela! Hvala i slava Gospodinu!

Vlč. Damir Slamek, župnik