Čitači

Čitači

Liturgijski čitač treba zauzeti dolično mjesto u crkvi. Najprikladnije mjesto je u blizini oltara, ambona ili sakristije gdje izravno može pratiti odvijanje liturgijskih čina. Dolazak na mjesto čitanja, kao i odlazak, treba biti što kraći i neprimjetniji. Mjesto čitanja je izdvojeno i vidljivo, izloženo najpovoljnijem pogledu svih prisutnih.

Nastup treba biti  odmjeren, odlučan i spontan. Vladanje trenutkom i prostorom se mora osjetiti u prvom trenu. Ne smije se ni u jednom momentu primijetiti kolebljivost i nesnalaženje. Moramo znati zašto smo tu, kome čitamo, što čitamo i zašto čitamo? Kontakt sa slušateljima je pogledom i prepoznavanjem  njihovih  reakcija, te osluškivanjem atmosfere koja je prisutna. Kad se osjeti da je kontakt prekinut ili da dolazi u pitanje, čitač će određenim potezom ili neprimjetnom promjenom pokušati vratiti prijašnje stanje.

Odmjeren nastup uključuje i razum i srce. Sretna kombinacija razuma i srca dobro će doći u svakom nastupu. Teško je reći ili napraviti granicu gdje započinje jedno, a gdje završava drugo. Dobar i iskusan čitač će to osjetiti i primjeniti u datom trenutku. Nutarnji osjećaj svakog pojedinog čitača će upozoriti na bogatstvo i primjenu svih raspoloživih snaga razumske logike i bogatstva osjećaja.

Javni nastup uključuje svijest o velikoj odgovornosti u vjeru i pomoć milosti Božje. Nutarnju snagu liturgijski čitač crpi ne samo iz svoje duhovnosti, već i djelovanjem snage Božje riječi koja umnaža datu Milost. Pomoć, umnažanje i djelovanje Milosti se prenosi preko čitača na slušatelje i cijelu zajednicu vjernika.

Trenutačno raspoloženje čitača vidno utječe na njegov nastup, kao i na same slušatelje. Kad je čitač raspoložen, veseo i odmoran, to se osjeća kod nastupa. Tko je sklon naglim promjenama ili je vidno neraspoložen, nije dobro da nastupi. Sretna je okolnost gdje župna zajednica ima veći izbor iskusnih i dobrih čitača.

(Preuzeto sa ministranti.net)

Susreti za Čitače jesu pola sata prije i poslije sv. Misa. Susrete vodi gospođa Lidija Levačić – Mesarov.

Čitači župe Novo Virje

 1. Iva Bušić
 2. Marija Suhan
 3. Anita Aušperger
 4. Mateja Mađerek
 5. Magdalena Mesarov
 6. Lovro Suhan
 7. Domagoj Turčić
 8. David Đuroci
 9. Ivana Remetović
 10. Monika Matiša
 11. Natalija Levačić
 12. Željka Hrženjak
 13. Lidija Levačić Mesarov
 14. Marija Ivurin
 15. Mihaela Ivurin
 16. Mateja Lončar
 17. Katarina Jelinek
 18. Klaudija Jelinek
 19. Petra Piskor
 20. Jelena Molnar
 21. Maja Molnar