Povijest župe

Povijest župe

ŽUPA SVETOG JOSIPA U NOVOM VIRJU

U proljeće, 8. travnja 1969. zabodena je prva lopata na livadi između kukuruzišta u meku podravsku zemlju. Zalijevana znojem svojih graditelja i podupirana molitvama štovatelja svetog Josipa, rasla je ova crkva. Premda nije građevinska ljepotica, ipak nosi nešto što privlači znatiželjnika, zaustavlja prolaznika, obogaćuje vjernika. Nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Najmlađa je crkva i jedina svetog Josipa u Podravini, dar njegovih štovatelja ovom kraju, Crkvi i Bogu. Dođimo, razgledajmo je i pomolimo se njezinom Zaštitniku!

KRATKA POVIJEST ŽUPE I CRKVE

Područje župe Novo Virje prostire se u dužini od 13 kilometara uz cestu što se odvaja od Podravske magistrale u Virju i povezuje župe Molve, Novo Virje, Ferdinandovac i Kalinovac, gdje se opet spaja s magistralom. Udaljenosti su iz središta župe: Virje: 15 km, Đurđevac 13 km, Kalinovac 12 km. Sa sjevera župe teče Drava, koja čini većim dijelom i granicu prema Mađarskoj, a cesta, uz koju je smješteno selo, u stvari je stari dravski nasip iz 1828. Postanak sela vezan je uz ime i selo Virje, iz kojega su ovo područje naseljavali njegovi stanovnici sedamdesetih godina devetnaestog stoljeća. Naselje se naziva Virovski Konaki, koje 1943. dobiva ime Novo Virje te postaje općina. Prva crkva na tom području sagrađena je u selu Medvedički, na početku Konaka, 1914. godine. Služila je kao filijalna kapela župe Virje. Kako je broj stanovnika rastao, osjećala se potreba za većom i novom crkvom i to u sredini Konaka, u zaseoku zvanom Drenovica. Sakupljeni materijal i novac propao je u vrijeme II. svjetskog rata.

Poslije rata broj se stanovnika iseljavanjem u grad prepolovio, a s time je opao i interes za crkvu. No, dolaskom župnika Ivana Vragovića 1962. u Virje, cijela je stvar krenula, te je već 1965. blagoslovljena kapelica svetog Josipa u adaptiranoj kući, a dolaskom i stalnog svećenika Stjepana Čadoića 1967. obavljaju se pripreme za gradnju crkve i osnutak župe. I konačno se željeni san počeo ostvarivati kad su 8. travnja 1969. zabodene prve lopate na gradilištu buduće crkve svetog Josipa. Trinaestog travnja osnovana je i župa. Za 14 dana rada temelji su bili gotovi, a 18. svibnja blagoslivlja ih dr. Ivan Tišler, arhiđakon. Iste godine 7. kolovoza počeli su zidarski radovi pod vodstvom Đure Makvića iz Pitomače, a po nacrtu Projektnog biroa iz Virovitice. Četrdeset dana neviđenog oduševljenja kod djece i odraslih bilo je dovoljno da se podignu zidovi. Nastavili smo pripremati drvo za krovište, koje je postavljeno po snijegu pred Božić, da bi pod istim uvjetima bila i crijepom pokrivena.

Sljedeće godine izgrađen je toranj, ugrađeni prozori i crkva iznutra ožbukana, te je za Božić 1970. služena prva polnoćka. U proljeće 1971. nastavljeni su radovi: ožbukana je izvana, obojena iznutra, uvedena je struja, a oltarnu sliku naslikao je prof. Marijan Jakubin. Posvetio ju je 5. rujna 1971. nadbiskup zagrebački Franjo Kuharić. Od toga vremena svake se godine ugrađuje nešto novo i slaže poput mozaika. Već u jesen 1971. svetište crkve obloženo je bračkim kamenom. Sljedeće godine nabavljeno je zvono iz Austrije, koje je 6. kolovoza posvetio biskup Mijo Škvorc. U jesen postavljeno je i grijanje. Godine 1973. popločena je crkva, uređen sanitarni čvor i asfaltiran prilaz crkvi. Sljedeće 1974. uređen je okoliš, zasađeno drveće, uveden razglas, postavljen tabernakul, ambon, barokni križ i popločena pozadina oltara, te za Božić postavljene nove klupe. Godine 1975. postavljen je sadašnji križni put, 1976. vitraž s Marijinim kipom, a za Uskrs 1977. nova krstionica. Iste godine za firmu obložen je trijem teraco pločicama, stepenište pranim kulirom, a u sakristiju i vjeronaučnu dvoranu postavljen je parket.

Godine 1979. nabavljene su nove elektronske orgulje, koje su blagoslovljene i kolaudirane 1. svibnja 1980. U proljeće 1981. nabavljene su nove klupe za vjeronaučnu dvoranu, a ispod slike i na krstionicu nova slova. Uz desetu godišnjicu posvete crkve, 5. rujna 1981., crkva je iznutra obnovljena. No, pokazalo se da ravne terase ne odgovaraju našem vlažnom podneblju, pak je uz veće pripreme započela obnova crkve i potpuno preuređenje vanjštine 1994. godine prema projektu pok. Ivana Klasana, a poslije po projektu „Prostora“ iz Bjelovara, što još uvijek traje, a kruna bi bila „kapa“ tornja. Proslavu 25. obljetnice posvete crkve predvodio je biskup Marko Culej 3. studenoga 1996.

ŽUPNI STAN ILI FAROF

Uz gradnju crkve, bila je prisutna i ideja, da se župniku podigne pristojan stan za vlastite potrebe i potrebe župe. Tako je u kasnu jesen 1983. započela gradnja, a u proljeće 1984. dovršeni su temelji po nacrtima pok. Ivana Klasana, koje je blagoslovio kao nekad temelje crkve,arhiđakon g. Ivan Tišler 1. svibnja 1984. Uz velike žrtve, velikim marom i dobrovoljnim radom podignut je ovaj dom za svećenika i potrebe cijele župe, te u proljeće 1988. useljen, a na Petrovo iste godine i blagoslovljen po kardinalu dr. Franji Kuhariću.

GROBLJANSKA KAPELA UZAŠAŠĆA GOSPODNJEG

Samo je groblje „mlado“. Otvoreno je i blagoslovljeno 18. kolovoza 1968., a blagoslovio ga tada pomoćni biskup zagrebački g. Franjo Kuharić. No, kako je župa raštrkana, osjetila se potreba za gradnjom mrtvačnice, a uz to i ideja da to bude ujedno i kapela. Tako je oboje prihvaćeno, te po nacrtu spomenutog arhitekta Klasana započeta 1991. i dovršena te blagoslovljena po biskupu dr. Đuri Kokši 31. listopada 1993. Oltarnu sliku naslikao je sveučilišni profesor Marijan Jakubin.

CRKVA VOJSKE SRCA ISUSOVA U MEDVEDIČKI

Pod tim nazivom sagrađena je ova crkva doprinosom štovatelja Srca isusova u Medvedički 1914., kao prvi sakralni objekt na prostoru sadašnje župe. Posebnih podataka o gradnji nema, ali znamo da je 1961. podignut oltar Majke Božje, koji je dobio novi oblik 1996. Obnovljena je 1968. i 1973., a nova obnova bila je od 1991. do 1994. Svake nedjelje i blagdana, a po potrebi i u tjednu ovdje se služe mise i sve ostale pobožnosti kao i u župnoj crkvi, te ona na sebe veže oko 40 posto vjernika ove župe.

PROŠTENJA

Sveti Josip – zaručnik, slavi se 19. ožujka. Redovito je i duhovna priprava za blagdan Uskrsa preko ispovijedi

Sveti Josip – radnik, 1. svibnja. Zaštitnik Župe i crkve – glavno proštenje.

Proštenje kod križa u Bukevju, posljednja nedjelja u kolovozu.

Posvetilo crkve, 5. rujna, spomen je najsvečanijeg čina posvete ovog Svetišta.

Klečanje, 18. prosinca, zahvala je i zadovoljština Isusu za proteklu godinu, ujedno duhovna priprava župe za Božić preko ispovijedi.

Crkva u Medvedička: Srce Isusovo, slavi se u nedjelju iza blagdana Srca Isusova.

Kapela na groblju – proštenje na blagdane Uzašašća Gospodnjeg i Svih svetih.