Prijava sprovoda

Prijava sprovoda

KRŠĆANSKI POGREB

 

Svima koji otvaraju ovu stranicu zbog smrti člana obitelji, želimo izraziti kršćansko suosjećenje u nadi vječnog života i ponovnog susreta s našim pokojnima!

 

Postupak kod smrtnog slučaja

U slučaju smrti kod kuće,  prijava smrti vrši se u domovima zdravlja ili hitnoj medicinskoj pomoći zatim se čeka dolazak mrtvozornika koji mora ustanoviti nastupanje smrti. Mrtvozornik izdaje „dozvolu za pokop“.

Ako je smrt nastupila u bolnici, obitelj se javlja na odjel bolnice gdje je pokojna osoba ležala, zatim se javlja na odjel patologije ili mrtvačnice. Zatim se kontaktira pogrebno poduzeće koje organizira pokop.

Kada dobijete “dozvolu za ukop” i kontaktirali ste poduzeće koje organizira pokop, dolazite prijaviti smrtni slučaj u župni ured te tamo dogovarate vrijeme ukopa!

Za prijavu smrti u župnom uredu potrebni su ovi podaci o pokojniku:

–      Datum i mjesto smrti

–      ime i prezime, a za žensku još i djevojačko prezime

–      datum i mjesto rođenja

–      ime i prezime bračnog partnera, ime i prezime oca, ime i djevojačko prezime majke

–      adresa stanovanja

–      je li pokojnik primio sakramante prije smrti?

–      Mjesto i vrijeme pogreba

–      Uzrok smrti

 

Svi sakramenti u kršćanskom životu služe pojedincu da bi bio spreman za konačni Vazam – Prijelaz u vječni život, tj. zajednicu spašenih i proslavljenih na čijem je čelu Isus Krist. Kroz tjelesnu smrt kršćanin prelazi u potpuno uživanje zajedništva s Bogom. Zato Crkva molitvom prati svoje pokojnike na tom prijelazu u puninu života. Najsavršenije prikazivanje pokojnika Bogu događa se slavljenjem svete mise za njegovo spasenje. Blagoslovi koji se vrše u sprovodnom obredu spadaju u blagoslovine.

Pogreb je liturgijsko slavlje Crkve koje ide za tim da izrazi zajedništvo s pokojnikom i da kroz obred ukopa bude naviješten vječni život u koji svi vjerujemo. Kod svakog pogreba potrebno je navijestiti okupljenoj zajednici smisao čovjekovog života i umiranja. Isus Krist je prošao kroz tamu groba i unišao u svjetlo uskrsnuća. Taj put prijelaza pokojnik ne prolazi sam nego ga i na tom putu prati okupljena zajednica koja za njega i s njim moli. Zato je od izuzetne važnosti sudjelovanje molitvom i odgovaranjem u pogrebnom obredu. Na taj način vjernik svjedoči i ispovijeda svoju vjeru u uskrsnuće Isusa Krista i u svoje vlastito uskrsnuće tijela koje se ima dogoditi na sudnji dan.

 

/Prema Katekizmu Katoličke Crkve br. 1667–1690/