Prvi petak

Prvi petak

Svaki prvi petak u mjesecu pola sata prije  sv. Misa u crkvi u Medvedički i u župnoj crkvi u Drenovici imate priliku za sv. Ispovijed. A nakon Misa moli se posvetna molitva Hrvatskog naroda Presvetom Srcu Isusovom

Tu je pobožnost pokrenuo sam Spasitelj kad se jednoga prvog petka u mjesecu ukazao službenici svojoj Margareti Mariji i izrazio želju da ga taj dan primamo u sv. Pričesti s nakanom da mu pružimo zadovoljštinu za sve uvrede, nemarnosti i prezir što mu ih ljudi nanose u presvetom Sakramentu.

S primanjem zadovoljštinske sv. pričesti na prve petke u mjesecu, Spasitelj je povezao jedno “veliko obećanje”. U ljubavi svoga Presvetog Srca izjavio je Margareti Mariji da oni koji budu primali zadovoljštinsku sv. pričest na prve petke kroz devet mjeseci, neće umrijeti u nemilosti ni bez sv. sakramenata, i da će im njegovo božansko Srce biti sigurno utočište na času smrti.

Tu devetnicu prvih petaka dosta je obaviti jednom u životu. No tko ju je jednom obavio, taj više neće moći lako zaboraviti na blagoslovne učinke te pobožnost,i pa će osjećati pravu potrebu da to nastavi i dalje. Time će si najsigurnije izmoliti od Boga veliku milost ustrajnosti u dobru do smrti i samu sretnu smrt.

Dvanaest obećanja Srca Isusova onima koji odgovore njegovim željama da učine te Ono bude upoznato, ljubljeno i čašćeno:

 1. Dat će svima potrebne pomoći u njihovu staležu.

  2. Kroz pobožnost njegovom Srcu udijelit će pomoć obiteljima koje imaju kakve potrebe i ujedinit će razdijeljene obitelji.

  3. Tješit će ih u svim njihovim nevoljama.

  4. Bit će im sigurno utočište u životu i napose u času smrti.

  5. Udijelit će obilan blagoslov na sve njihove pothvate.

  6. Grješnici će naći u njegovom Srcu izvor i ocean milosrđa.

  7. Kroz pobožnost njegovu Srcu privest će prvotnoj revnosti redovničke zajednice i pojedine vjernike.

  8. Revne duše uzdići će se u kratkom vremenu do veliko savršenosti.

  9. Blagoslovit će sva mjesta gdje slika njegova Srca bude izložena.

  10. Svima koji budu radili oko spasenja duša, dat će milost da taknu i najokorjelija srca.

  11. Svi koji budu širili ovu pobožnost, dok budu ustrajali u tom poslu, imat će imena upisana u njegovu Srcu.

  12. Jednog petka, za vrijeme svete pričesti, On mi je, uputio ove riječi: “U prekomjernom milosrđu svoga Srca, obećajem ti, da će njegova svemoguća ljubav udijeliti milost konačne pokore svima onima, koji se budu pričestili kroz devet prvih petaka uzastopce. Neće umrijeti u mojoj nemilosti, niti bez svetih sakramenata. Moje Srce bit će im sigurno utočište u tom posljednjem času.