Prvopričesnici

Prvopričesnici

Dragi roditelji!

Želim s vama u suradnji pripremiti se na Prvu sv. Pričest koju će vaša djeca primiti druge godine, a do tada će se pripremati na školskom vjeronauku i župnoj katehezi. I jedno i drugo je potrebno. Školski vjeronauk uči djecu vjerskim istinama o Bogu kao našem zajedničkom Ocu. Svi smo mi djeca Božja i mali i veliki; odrasli i stari i bolesni…

Na župnoj katehezi govorit ću djeci o sakramentima. O prvom koji su već primili i o druga dva koja će primiti druge godine. Ućit ćemo o liturgijskom posuđi i liturijskim predmetima koji su u crkvi da im crkva postane bliska. Župna kateheza je zapravo aktivno sudjelovanje u životu župne zajednice, a to znači da treba redovito moliti, a u nedjelju pobožno sudjelovati na sv. Misi. Djeca će imati svoje knjižice u kojima će se zabilježiti svake nedjelja da su bili na sv. Misi. Ako nekad ne možete doći na sv. Misu javite mi preko mobitela ili kućnog telefona, preko fejsbuka ili vibera samo da znamo da ih ne čekamo. Ako neku nedjelju idete u drugu crkvu na sv. Misu ponesite tu knjižicu i tamo molite da vam daju štambilj, jer misa vrijedi gdje god išli. Neka ovo vrijeme priprave i molitve bude svima na obogaćenje i rast u vjeri i spoznaji Isusa Krista; snagu sv. Mise i pričesti koju će vaša djeca primiti druge godine.

Župnu katehezu za prvopričesnike ima župnik vlč. Damir Slamek. Župna kateheza nije zamjena za školski vjeronauk, nego je nadogradnja. Ne može se nešto nadograditi ako nema temelja, a temelji vjere dobijaju se u obitelji od oca i majke. Zato potičem naše katoličke obitelji da djeci daju kvalitetan odgoj u vjeri, nadi i ljubavi. Prvi odgojitelji i svjedoci vjere svojoj djeci su roditelji, drugi im samo pomažu u toj zadaći. Tako je i crkva i škola samo pomoć u odgoju i rastu u vjeri, ali ne može zamijeniti ulogu roditelja. Djeca koja idu na pripravu za Prvu sv. Pričest su u dobi od 9/10 godina i očekuje se da već znaju osnovne kršćanske molitve, da znaju Deset Božjih zapovijedi, da znaju kome je posvećena njihova crkva. U župi u kojoj sam prije bio; mnoga djeca koja su došla na pripravu za pričest nisu znali kome je posvećena župna Crkva, a nisu znali ni molitvu „Anđele čuvaru mili…“ To bi djeca trebala prvo naučiti kod kuće, jer je to njihova najdraža molitva i treba ih učiti da se svom Anđelu čuvaru svaki dan mole, da ih čuva i vodi prema Isusu. Isusa susrećemo u sakramentima, a posebno ga primamo u sv. Misi. Što je sv. Misa? Kada je ustanovljena?

Na „Veliki četvrtak“  ustanovljena je sveta misa i sveti red kojim se nastavlja posljednja večera ili kako se u prvim stoljećima zvala sv. Misa a to je lomljenje kruha i nje će biti dok bude svećenika u svijetu.
Isus je i na svojoj posljednjoj večeri znao da je đavao zaveo jednog od njegovih učenika Judu koji ga je izdao. Juda je to učinio iz dva razloga jer je htio dobiti novce i Isusa je prodao za trideset srebrnjaka bio je dakle ovisan o novcu, a drugi je razlog taj što je Juda bio apostol iz Judeje koja je bila pod izravnom rimskom vlašću, a on je očekivao da će Isus osloboditi Izraelce od Rimske vlasti.  Kad je Juda izišao iz dvorane posljednje večere, kad je dakle otišao od Isusa, okrenuo leđa Bogu uđe u njega Sotona, otišao je i više se nije vratio. Isus kaže svojim učenicima tada „Uzmite i jedite ovo je moje Tijelo, i uze čašu zahvali i dade im govoreći: Pijte iz nje svi, ovo je krv moja, krv saveza, koja se za mnoge proljeva na otpuštenje grijeha. Taj tekst sa posljednje večere donose prva tri evanđelista, a Ivan apostol slušali smo to na Veliki četvrtak-donosi opis kako Isus svojim učenicima pere noge iza večere. I sv. Pavao u svojoj Prvoj poslanici Korinčanima…1 Kor 11,23  donosi najstariji zapis sv. Euharistije. Dakle to je prvi tekst o onome što je Pavao čuo od apostola i prvi zapisao, kasnije su evanđelisti zapisali i razradili ono što su doživjeli. Evanđelist Matej dodaje nakon riječi ustanovljenja i ovu rečenicu:  „A kažem vam neću od sada piti od ovog roda trsova do onog dana kad ću ga –novoga – s vama piti u kraljevstvu Oca svojega.“ Da bi bili čisti i prikladni za kraljevstvo nebesko Isus je svoje apostole oprao od svih nečistoća, Petar se skoro izmaknuo iz djela spasenja, ali Isus mu kaže što ja sada činim ti sada ne znaš, ali shvatiti ćeš poslije…. Puno stvari u Isusovom životu i djelu apostoli nisu shvatili, još više toga mi danas ne možemo shvatiti od Božjih planova i Božje volje, ali shvatit ćemo kasnije, zato prihvatimo s vjerom i dubokim pouzdanjem i dubokim naklonom euharistijski kruh i priđimo k stolu Gospodnjem… Shvatit ćeš kasnije kako ti najviše u životu treba taj sveti kruh, shvatit ćeš da bez njega nema života. To lijepo kaže i ona euharistijska pjesma: „Dođite živomu vrelu izvoru radosti, spas… To je euharistija-sv. Misa, radost života, punina života, to je „Nebo na zemlji“ put u nebo. Ili kako je to lijepo rekao najmlađi blaženik, proglašen ove godine bl. Karlo Acutis: „Euharistija je moja autocesta u nebo“