Štovatelji Gospe od Šenštata

Štovatelji Gospe od Šenštata

U subotu 25. veljače na misno slavlje koje je bilo u 15.00.h., okupili su se štovatelji Gospe od Schönstata iz naše župe. Skupilo nas se petnaestak, te smo na poseban način zahvalili Gospi, na svemu onome što čini za naše obitelji, za našu župu i domovinu. Na kraju misnog slavlja blagoslovili smo slike Gospe koje su ponovno ponijeli vjernici u svoje obitelji, kako bi se i dalje mogli unutar svojih kuća okupljati na zajedničku molitvu. Zahvaljujem voditeljima kao i moliteljima na inicijativi da se svaka  tri mjeseca okupljamo na zajedničkom misnom slavlju ove zajednice!

 

Začetak akcije hodočasničke Gospe dogodio se u Brazilu. Sestra M. Teresinha predaje veliku sliku Majke Božje Schönstatske i moli Pozzobona da slika hodočasti među obiteljima njegove stambene četvrti. Tako malo pomalo nastaje „Kampanja Majke Hodočasnice“. Pozzobon je sliku tešku dvanaest kilograma nosio od obitelji do obitelji, od jednog do drugog mjesta i tako s njom prešao preko 140 000 kilometara. Poslije su napravljene kopije manjih slika i malo pomalo Akcija se širila po svijetu.

Na Europsko područje, na prostorima Schönstattskog pokreta, godine 1987. u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj razvijala se inicijativa apostolata s „hodočasničkim slikama“. Stvarani su krugovi od 10 – 15 obitelji kod kojih je boravila slika Hodočasničke Gospe. Tako je Majka Božja svaki mjesec posjećivala obitelji koje su joj na poseban način odavale počast i povezivale se s njome. Danas ova pobožnost se štuje u više od 30 zemalja na svim kontinentima.

U Hrvatsku prva slika dolazi 1989. godine u Slav. Brod. Poslije se širi u Zagreb i po cijeloj Hrvatskoj, u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru. Danas preko 1800 slika Hodočasničke Gospe posjeti preko 20 000 obitelji.

Članovi tih krugova posuđuju Gospi Hodočasnici svoje ruke i tako povezani u krugove nastaje međusobna povezanost u zajedništvu s Majkom Božjom. Svaki sudionik postaje oruđe u Marijinoj ruci za obnovu vjere najprije u svojoj obitelji a onda i čitavom svijetu.

709.

(Preuzeto sa stranice: Hrvatska šenštatska obitelj)

Štovanje Gospe od Šenštata pokrenulo se u našoj župi 2003.godine. U samim počecima bile su dvije grupe po 15 obitelji, dok se sad kao što vidite iz popisa, broj obitelji smanjuje.  Moleći se Gospi sigurno da naši župljani na taj način posvećuju svoje obitelji, kao i našu župu. Neka blagoslov Gospe od Šenštata prati na poseban način obitelji koje je primaju u svoje domove, kao i sve naše obitelji!

U našoj župi: kontakt osoba:

Marija Kusak
Novo Virje, Crnec 50
48355 Novo Virje

Obitelji koje štuju Gospu od Šenštata:

Marijane Pristojec
Pere Matiša
Katarine Hegedušić
Slavice Turčić
Katarine Grivić
Magice Carek
Katice Grivić
Katice Ljubić
Slavice Pav
Doroteje Plemenčić
Slavice Živko
Anice Vranić
Anke Cik
Marice Čorba
Terezije Prelogović

U našoj župi: kontakt osoba:

Nadica Grivić
Novo Virje, Trepćanska 15
48355 Novo Virje

Obitelji koje štuju Gospu od Šenštata:

Nadice Grivić
Katarine Ivurin
Vesne Šantić
Irene Šklebar
Smiljke Litvić
Ivanke Bednaić
Ivke Patačko
Marice Čižmešinkin
Maje Radman
Marice Bušić
Marice Lauš
Slavice Mesarov
Mire Šostarec
Josipe Vranić

Ako se netko sa svojom obitelji želi uključiti i moliti gospi od Šenštata neka se slobodno javi župniku ili gospođama Mariji Kusak i Nadici Grivić.

Slika molitelja iz 2013. godine.