Župna hodočašća

Župna hodočašća

HODOČAŠĆE MAJCI BOŽJOJ TRSATSKOJ

Hodočašće Majci Božjoj Trsatskoj se organizira u mjesecu rujnu. Slavlje  počinje svečanom procesijom kako bi pred čudotvornom slikom Majke Božje zazivali njezin zagovor za sve svoje velike i male životne poteškoće. Vjernici sudjeluju u pobožnosti Križnog puta, a prije i za vrijeme svete mise imaju prigodu pristupiti sakramentu ispovijedi kako bi dostojno sudjelovali na hodočasničkoj euharistiji.

Nakon misnog slavlja se organizira silazak i uspon drevnim i jedinstvenim stepenicama Petra Kružića, jednim od „najljepših  proštenjarskih uspona na svijetu“, kako ih je nazvao fra Bonaventura Duda. Danas od podnožja na Sušaku do crkve Blažene Djevice Marije ima ukupno 561 stepenica.

HODOČAŠĆE BICIKLIMA

Hodočašće biciklima u Župu Kozarevac  organizira se na blagdan sv. Roka. Na put kreću biciklist ujutro. Put  ide preko Ferdinandovca, Batinska, Draganci, Kloštar Podravski te Kozarevac

HODOČAŠĆE NA MARIJU BISTRICU

Već tradicionalno  mladi naše župe hodočaste na Mariju Bistricu biciklima.Na put do Marije Bistrice biciklisti  kreću rano ujutro jer  treba preći put od 110 km. Put ide preko Virja, Koprivnice, Ludbrega, Jalžabeta, Kneginca, Sv. Ilije, Margečana, Budinščine, Konjščine, Vinskog Vrha te Marija Bistrica. Hodočašće se  organizira u subotu  kad je ujedno i hodočašće Varaždinske Biskupije. Organizirano je večernje bdijenje sa mladima čitave biskupije koji su hodočastili pješice ili biciklima i iz drugih župa. U nedjelju mladi sudjeluju  u programu hodočašća vjernika  Novog Virja  u  zajedničkoj procesiji na pobožnosti  križnog puta i svečanoj misi te se vraćaju kući organiziranim autobusnim prijevozom.