Župna proštenja

Župna proštenja

ŽUPNO KLEČANJE

  1. prosinca je Klečanje u našoj župi. To je župni blagdan u kojem je cijela župna zajednica zadužena čitav dan bdjeti pred Presvetim, klečati i klanjati se .

Klečanje započinje jutarnjom misom zornicom, nakon koje se izloži Presveto. Presveto je izloženo kroz čitav dan do svečane popodnevne mise uz koncelebraciju svećenika iz đurđevačkog dekanata. Taj dan je i velika božićna ispovijed.

SVETKOVINA PRESVETOG SRCA ISUSOVA

Ove godine Crkva- Vojske Srca Isusova  u Medvedički slavi svoju 100. godišnjicu. Svečano misno slavlje  održat će se na samu svetkovinu Presvetog Srca Isusova 27.06. 2014. u 11 sati. Misno slavlje predvodit će mons. Josip Mrzljak – Varaždinski Biskup.

POSVETA CRKVE

Crkva je posvećena sv. Josipu po nadbiskupu zagrebačkom  Franji Kuhariću. 05. Rujna 1971. godine. Posvetu redovito slavimo  svake godine 05. rujna misnim slavljem. Kod posvete blagopokojni kardinal  Franjo Kuharić uputio je ove riječi:

Draga moja braćo i sestre!

Nije li se i danas ovdje nešto dogodilo i ne događa li se nešto slično i danas ovdje. Vi župljani župe Novoga Virja, koja je posvećena sv. Josipu radniku, slavite danas posvetu svoje župne crkve. I ona je izlazila iz ovih vaših ravnica, da bi nadaleko širila svoju bjelinu i da bi na daleko taj zvonik podsjećao da tu živi jedna župa, koja je sagradila svoj dom i koja je htjela susresti se s Kristom. I danas se zaista ovdje ispunjava Gospodinova riječ, „Danas je došlo spasenje ovoj kući“. Danas je došlo spasenje ovoj župi, jer će od sada, od ovih dana, ova župna crkva, vaš duhovi dom, biti kuća Božja, u kojoj će među vama u vašoj blizini, u vašoj sredini, prebivati sam Gospodi Isus Krist, da i među vama bude prisuto njegovo spasenje, njegova riječ, njegovo oproštenje i njegova milost. Stoga, kao što se Zakej obradovao  da je mogao primiti pod svoj krov Gospodina, i vi ste danas  s pravom radosni. Mi se radujemo s vama, čestitamo vam, vama svima, vašem gospodinu župniku, da ste uz napor, uz trud, a i uz velikodušnost sagradili ovu kuću Božju i ovaj svoj duhovni dom. Danas se s vam raduju i braća svećenici iz ove bliže podravske okolice. Danas se s vama raduju i župljani susjednih župa, koji su tu među vama prisutni da s vama dijele radost i vaš ponos. I ja vam zajedno s braćom svećenicima i sa svim vjernicima, vašim gostima, od srca čestitam ovaj vaš radosni dan i zahvaljujem svima.

Kada se posvećivala velika katedrala u Kölnu koju se dugo, dugo gradila, jer je veličanstvena, u potkrovlju  nedaleko katedrale ležala je na krevetu jedna bolesna djevojka. I dok je sva katedrala bila ispunjena svijetom i trg oko katedrale, ona nije mogla prisustvovati toj svečanosti. Gledala je kroz pozor što se to zbiva i onda je rekla: „ I ja sam gradila tu katedralu“. A onda su je pitali kako je ona to gradila ovu katedralu, kad uopće nije izašla iz soje sobe, jer je bolesna  i nemoćna. Ona je odgovorila: „ Ja sam prikazivala za gradnju ove katedrale svoju bolest i svoju molitvu. Molila sam da sretno sve uspije.“

Draga moja braćo, ja mislim da nema u ovoj župi ni jedne duše, ni jednog srca, koje nije gradilo ovu crkvu. Svi ste je  vi gradili. Jedni ste je gradili i svojim rukama , pomagali ste radnicima, graditeljima, arhitektima, pomagali ste da izraste onaj nacrt, kojega su zamislili arhitekti ovoga doma. Dovozili ste materijal, davali ste novac, otkidali ste od svojih ustiju, da bi doista iz vaše župe, iz vašeg sloja izrasla ova crkva. Malo ste pomoći mogli dobiti od  druguda, sami ste se dali na ovo djelo. Zašto? Jer ste bili složni. Ali sigurno je da su ovu crkvu gradila i ova mala djeca, koja možda nisu drugo, nego pod vodstvom svog duhovnog pastira, sklopila ruke na blagoslov Božji. Gradile su crkvu one starice, koje su prebirale zrnca krunice, za uspjeh ovoga djela. Gradili su patici i one patnice, koje možda ne mogu ni koraka učiniti izvan svog doma, ali su mislili na ovu gradnju i ugradili u nju svoju patnju. Svi ste vi gradili ovaj dom. Stoga se svi zaista osjećate jedno i zajedno, kao živa kuća Božja, kao živi Božji hram. Stoga, draga moja braćo, što mogu drugo danas nego sada na ovom posvećenom oltaru, okružen braćom svećenicima i okruže vama Božjim narodom, prikazujem prvu svetu žrtvu; što mogu drugo, nego na ovaj oltar donijeti i vašu molitvu, donijeti vaše nakane. Želim na ovaj oltar donijeti vaš rad.

Sveta ova crkva posvećena je sv. Josipu radniku, hranitelju Isusovom, koji je imao tu čast i tu milost, da kada je Bog postao čovjekom, našim subratom, i kad je Bog htio živjeti naš ljudski život, rodivši se kao čovjek od djevičanske majke, presvete Djevice Marije, da je htio živjeti taj ljudski život uz svoga poočima, hranitelja, radnika, koji ga je othranjivao žuljevima svojih ruku i blagoslovom svoga rada. Stoga ja, draga moja braćo i sestre, a ovaj oltar donosim vaš rad, vaše žuljeve, vaš znoj, koji zalijeva ova polja da bi iz njih izniknuo svagdašnji kruh. Stavljam na ovaj oltar i patnje  svih onih , koji imaju bilo kakvu patnju. Nju stavljam da bude sjedinjena s Kristovom žrtvom i tako iz ljubavi i sa strpljivošću podnesena, da bi dala blagoslov za duhovni rad ove župe, za duhovni rad ove župske obitelji u vjeri, adi i ljubavi. Sazivam na sve vas blagoslov Božji.

BLAGDAN SVETOG JOSIPA ZARUČNIKA- 19.3.

Središnja je svetkovina u ožujku blagdan sv. Josipa, Djevičina zaručnika, Isusova poočima i zaštitnika svete Crkve. Štoviše, i čitav je ožujak posvećen sv. Josipu kao njegov mjesec, kad na njega mislimo više no obično.

Svetkovina svetoga Josipa iz Nazareta, Isusova hranitelja i Marijina zaručnika je po kalendaru uvijek 19. ožujka. U našoj župi je proštenje i velika uskrsna ispovijed. Sveti Josip je vrlo štovan među vjernicima zbog njegove uloge čuvara i hranitelja Isusa i Marije. Evanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran. Štuje se napose kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji. Patron je napose očeva, muževa te svih zanatlija i radnika. Josip je posebno štovan u Hrvatskoj. Vrijedno je spomenuti, da ga je Hrvatski sabor prije više od tri stoljeća, (1687.) proglasio Zaštitnikom Hrvatske.

PROŠTENJE U BUKEVJU

Svake godine zadnju nedjelju u mjesecu kolovozu tradicionalno se održava proštenje kod križa u Bukevju. Središte slavlja  je Sveta Misa u 12.00h. U slavlju Svete Mise sudjeluju župnici iz Novog Virja i Ždale. Pjevanje na Misi predvodi zbor KUD-a Širine iz Novog Virja i župni zbor iz Ždale. Nakon misnog slavlja već dvije godine priprema se osvježenje u obliku gulaša, koji se  besplatno dijeli vjernicima, kako bi bili zajedno i kod obiteljskog stola. U svemu tome oko organizacije pomažu nam Općina Novo Virje i Gola te Knjižara“KŽM“ iz Novog Virja, „Hotel PICOK“ iz Đurđevca te Podravski radi iz Đurđevca. Ako vremenske prilike dopuste vjernici mogu sudjelovati u starinskim igrama. Kao uspomena na proštenje štampane su sličice koje su vjernicima podijeljene.

TIJELOVO

Blagdan Tijelova obilježava se misnim slavljem. Nakon misnog slavlja formira se procesija koja ide kroz mjesto do križa. Postavljene su četiri postaje. U procesiju sudjeluju djevojčice u bjelini.

Na svetkovinu Tijekova slavi se  spomen na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak kada je Isus želio ostati sa svojim učenicima kroz kruh i vino koji se pretvaraju Njegovo Tijelo i Krv. Pozvao je okupljene da nakon mise sudjeluju u svečanoj Tijelovskoj procesiji kako bi najveću istinu kršćanske vjere, Isusovu prisutnost među ljudima, ponijeli na ulice svoga mjesta noseći svugdje Isusov blagoslov.

SVETI JOSIP RADNIK

Blagdan Svetog Josipa radnika  01.05. slavimo svečano. Sveti Josip radnik zaštitnik  je naše župe i mjesta, uz blagdan ujedno  slavimo i Dane općine.  Na Svečano misno slavlje i proštenje u 11 sati hodočaste biciklima i vjernici iz župe Kozarevac, a ove godine po prvi puta će im se priključiti i vjernici iz Ferdinandovca.